Reflections Nursery & Forest School
İngiltere’de 2009 yılının en iyi çocuk yuvası seçilen ve son 3 denetlemede Ofsted’in (The Office for Standards in Education) Outstanding değerlendirmesinde bulunduğu Reflections, Reggio Inspired bir orman okulu. Çocukların teorilerini dinleyip hipotezlerini denemelerine olanak sağlayarak fark yaratan Reflections, onların kendi öğrenme yöntemlerine saygı duyuyor.
Reggio Emilia yaklaşımın çocuk algısını benimseyen Reflections, bütün çocukları birey olarak değerlendiriyor, yaratıcı ve yetkin öğreniciler olarak gördüğü çocuklara ihtiyaç duydukları zamanı, öğrenmeye teşvik edici bir ortamı ve açık havada bolca bulunabilme imkanını sunuyor.
Yaratıcılık
Işık masaları, tepegözler, aynalar gibi çocukların kendilerini yaratıcı biçimde ifade etmelerini teşvik eden ekipmanın yanında, sanat stüdyolarında 2 tam zamanlı atelieristanın çalıştığı ve Reggio’dan gelen bir akademik danışmanın desteğini alan Reflections’ta çocukların hevesle araştırdıkları ve inceledikleri her konu, uzun dönemli projelere dönüşme potansiyeli taşıyor. Projelerin tamamlanma sürelerini ise çocukların ilgisi belirliyor.
Projeler
Storying
Reflections öğretmenleri 2014 yılından itibaren, bütün bir okul günü boyunca ve okulun her neresinde anlatılırsa anlatılsın, kendini ifade etme biçimi olarak çocukların hikayelerine odaklanmaya başlıyor. Çocukların, bir oyunu başlatmak, bir dünya oluşturmak, büyülü topraklara seyahat etmek, arkadaşlarını güldürmek, hayatın, ölümün ve ikisinin arasında kalan her şeye dair en büyük soruları araştırmak için kullandıkları öyküleri, sözcükleri, jestleri veya aralarında yaptıkları sohbetleri toplamaya başlıyorlar. Hikayeler, uzun dönemli projelere dönüşüyor, kitap haline geliyor, kitaplar basılıyor ve okul içindeki kütüphanelerde çocukların ve öğretmenlerin ulaşıp okuyabilecekleri kendi edebi kaynaklarına dönüşürken bir yandan da Reggio dilinde söylersek “öğrenmeyi görünür kılıyor”.
The Fire Monster
Bir okul yılı boyunca süren bir diğer proje “The Fire Monster”da 3 yaşın altındaki çoğu çocuğun yaptığı gibi 2 yaş grubundaki bu çocuklar da korku-arkadaşlık; emniyet-tehlike, görünen-görünmeyen, bilgi-gizem gibi temel kavramları araştırmak için kendi mitolojilerini kolektif biçimde yaratıyorlar.
Mesleki gelişim günleri
Reflections, erken çocukluk alanındaki mesleki gelişimi sağlamak amacıyla, deneyim ve değerlerini paylaşmak için yılda iki kez kapılarını eğitimci ziyaretlerine açıyor. “Mesleki Gelişim Günü”ndeki temalar: Reggio Emilia’dan İlham Almak, Erken Çocukluk Döneminde Yaratıcılık, Orman Okulu & Açık Havada Öğrenim, Üçüncü Öğretmen Olarak Çevre, Bir Öğrenme Aracı Olarak Dokümantasyon, Çocukların Öykülerini Dinlemek. 2010 yılından bu yana 15 farklı ülkeden 2500 eğitimci bu etkinlik sayesinde Reflections’ı ziyaret etmiş.
Martin Pace ile söyleşi
Reflections Nursery & Forest School, sergileri ve basılı materyalleriyle etkileşime açık, değerli bir esin kaynağı. Hayallerinin peşinden giderek fark yaratan, okulun kurucusu, yöneticisi ve öğretmeni Martin Pace İdil’le olan sohbetinde, projelerin nasıl başladığı, öğrenmenin nasıl takip edildiği, dokümantasyonun nasıl yapıldığı ve değerlendirildiği gibi uygulamaları hakkında bilgiler veriyor. Öğretmenlerin çocuklara olan yaklaşımında; doğru zamanda nitelikli sorular sorabilmenin, çocukları çok iyi dinlemenin, söylediklerini okumaya çalışmanın, her zaman notlar almanın, ihtiyaç duydukları malzemeyi sağlayabilmenin, proje-mekan ilişkisinin önemi üzerine de Renkli Orman’daki pratiğimize değerli bilgi ve ipuçları sağlayan İdil’in bu ziyareti, Reflections’la Renkli Orman arasında sürekli bir iletişimin güzel bir başlangıcı haline geliyor.
İyi uygulamalara bakarak doğru yolda olduğumuzu, doğru şeyler yaptığımızı görmenin yeni ve umutlu duygusu için İdil’e ve Martin’e teşekkür ederiz.
